maanantai 13. lokakuuta 2014

Mustikkahyydykekakku (gluteeniton)




Joskus tahdon vaihtelua ainaiseen keksipohjaan. Käärispohja toimiikin tosi hyvin hyydykekakkujen ja juustokakkujen pohjana. Käärispohjaksi valitsin tällä kertaa ohuen 4 munan kääretorttupohjan. Mustikka on ainainen suosikkini suomalaisista marjoista ja tämä kakku onkin herkullisen mustikkainen.

Gluteeniton kääretorttupohja
    4  munaa
1,5dl  sokeria
3/4dl gluteenitonta jauhoseosta
3/4dl  perunajauhoja
 1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

  • Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  • Sekoita kuivat aineet ja lisää muna-sokerivaahtoon nuolijalla käännellen.
  • Paista 200*C:ssa n. 10min.

Mustikkatäyte
2 dl   kuohukermaa 
1prk  kermaviiliä
1prk  maitorahkaa
 1dl   sokeria tai makeutusainetta
 1tl    vaniljasokeria
  5     liivatelehteä
5rkl  kuumaa vettä
2dl   mustikoita (jos käytät pakastemustikoita
 -> valuta liiat nesteet sulatuksen jälkeen)

  • Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi.
  • Vatkaa kerma. Lisää kermaviili, maitorahka, kuivat aineet sekä mustikat  ja vatkaa tasaiseksi. 
  • Purista liivatteista vesi pois ja liota kuumaan veteen. Lisää liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. (Täyte on tässä vaiheessa löysää ja räiskyy helposti vatkatessa.)


Kumoa kääretorttupohja leivinpaperille. (Itse sokeroin vanhasta tottumuksesta leivinpaperin, mutta en ole vakuuttunut sen välttämättömyydestä tässä kohtaa.) Paina irtopohjavuualla kääretortun läpi, jolloin saat pohjaksi sopivan palan. Jos teet kaksi kakkua hyödynnä kääretorttulevy reunasta alkaen ja tarvittaessa paikkaile puuttuvat osat jäljelle jääneistä käärispaloista. Lopputulos ei kärsi vaikka tekisit pohjan paloista.

Kääretorttupohja ei pohjan puolelta ole mikään kaunotar. ;)


Laita leivinpaperi irtopohjavuuan pohjalle ja kääretorttupohja vuuan pohjalle. Itse laitan myös reunakalvon, jolloin hyydykekakku irtoaa nätimmin vuuan reunoista.


Kostuta kääretorttupohja haluamallasi nesteellä. Itse käytin jaffaa. Muistaakseni vajaa puoli desiä kului kostuttamiseen.


 Kaada täyte vuokaan ja laita kakku jääkaappiin hyytymään. Itsellä on tapana hyydyttää yön yli, mutta kolmessa tunnissa pitäisi olla hyytynyt.

Kakun hyydyttyä irrota vuoka varovasti ja nosta tarjoiluastialle. 



Vinkki! Kääretorttu pohjasta teet yhden ison ja yhden pienen kakun pohjat (pieni vuoka voisi olla halkaisijaltaan n. 18cm) tai kaksi pientä kakkua. Jos teet kakun pieneen vuokaan tulee kakusta korkea, isommassa vuuassa kuvan kaltainen matala kakku. Kun teet kaksi kakkua tee täyte kaksinkertaisena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti